Cara Nak Buat Ikan Pekasam Beras Goreng
Mula-mula tumbuk 2 biji bawang besar bersama. Cuci sehingga tak hanyir.
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
Kikis ikan dan asingkan berasnya 2.
. Kemudian dikisar dengan blender. Salutkan beras pada ikan dalam keadaan ikan yang tidak basah. Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut.
Bahan yang korang perlukan cuma. Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman.
Ikan tongsan loma atau ikan air tawar segar sebanyak mana yang nak dibuat Garam bergantung pada berapa banyak ikan Beras goreng tanpa minyak disangai dan ditumbuk halus IKLAN Cara membuat pekasam. Basuh dengan limau nipis. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.
Disanga terlebih dahulu goreng tanpa guna minyak. Gaul dengan garam kasar dan dibiarkan semalaman didalam bekas yang tertutup. Goreng dahulu ikan bersama beras.
Lapisan beras akan menjadi rangup apabila digoreng nanti. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan. Nak guna ikan apa pun boleh.
Beras dicuci bersih kemudian disangai sampai kekuningan. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar. Masukkan beras ke dalam kuali.
Siap disanga tumbuk sampai ia menjadi sederhana hancur. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu. Gaul gunakan tangan je pun boleh asalkan semua ikan terkena dengan beras tersebut.
Akhir sekali masukkan ikan ke dalam. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Goreng ikan dengan api yang perlahan 3.
Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat. Angkat dan ke tepikan. Panaskan minyak dalam kuali.
Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Sekilo Ikan 100 gram garam. Ekor pekasam ikan loma sudu besar minyak untuk di goreng biji bawang besar dihiris kasar biji cili padi hijau dibelah dua biji limau kasturi dibelah dua 5minit.
Jangan lupa susun dahulu ikan di dalam bekas sebelum melumurnya. Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan. Basuh daging dan hiris nipis.
CARA PENYEDIAAN IKAN PUYU PEKASAM ORI KEDAH. Lumurkan beras yang telah ditumbuk halus di bahagian badan ikan. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga.
Basuh bersih ikan puyu dan buang bahagian kepala. Cara menggoreng iaitu dengan menggoreng bersama bawang merah dan cili api. Lepas tu kisar lumat Cara buat ikan pekasam.
Selepas seminggu ikan pekasam dah boleh di goreng. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari. Sumbatkan juga beras dalam perut ikan.
Buang perut dan kepala ikan. Beras tak perlu dicuci digoreng sehingga menjadi perang. Jika tiada boleh guna asam keping asam jawa atau tepung gandum.
Ikan Tamban Boleh juga guna ikan kembung selangat Garam Asam Jawa Asam Keping Beras Cara Membuat. Lepas tu kisar kasar beras. Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM.
Goreng ikan pekasam hingga masak. MENU ISTIMEWA di Malaysia Lebihan ikan yang ditangkap semasa menjala memancing biasanya ikan darat akan diperam menjadi PEKASAM mengikut resepi dan ola. 1Ikan disiang dan dibasuh bersih.
Kemudian taburkan lagi satu lapisan beras di atas ikan.
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
Pekasam Daging Malaysian Food Asian Desserts Pickling Recipes
Comments
Post a Comment